BÚVÁR BLOG

Dave not coming back

A Dave Not Coming Back című dokumentumfilm teljes verziója - teljes film

Megjelent a Dave Not Coming Back (Dave nem jön vissza) című dokumentumfilm teljes verziója, amely David Shaw technikai búvár tragikus történetét mutatja be.

A dokumentumfilm David Shaw ausztrál technikai búvár történetét mutatja be, aki 2005. január 8-án halt meg az elárasztott dél-afrikai Boesmansgat (Bushman's Hole) barlangban.

Dave nem jön vissza

Kétségtelen, hogy a technikai búvárkodás szerelmesei jól ismerik ezt a történetet. 2004. október 28-án, mindössze öt év gyakorlás után, Dave zárt körű újralégző készülékkel leereszkedett a legendás Boesmansgat-barlang aljára. Akkoriban a világ legmélyebbjének tartották ezt a barlangot és Dave Shaw négy világrekordot döntött meg ebből az alkalomból.

Amikor 260 méteres mélységbe merült, Dave egy másik búvár holttestére bukkant. A holttest a 20 éves Deon Dreyeré volt, aki 1994. december 17-én halt meg egy merülés során.

Tudtuk, hogy egy másik búvár holtteste található ott. Arra azonban nem számítottunk, hogy meg is fogjuk találni. Mindketten tisztában voltunk vele, hogy visszatérünk oda, és a holttestet a felszínre hozzuk – Don Shirley.

Vissza a Boesmansgat aljára

A merülés után Dave és Don felhívta Deon Dreyer családját. Ettől kezdve az események már villámgyorsan haladtak. A két férfi egy 8 fős búvárcsapatot szervezett a merülés biztosítására, valamint csatlakozott hozzájuk egy filmkészítésben jártas búvár is. Célja az volt, hogy olyan felvételeket gyűjtsön össze, amelyek dokumentálják azt a rendkívül kihívást jelentő és nehéz műveletet, amellyel a holttestet a barlang aljáról kiemelték.

Azonban sajnálatos a történet a legrosszabb forgatókönyv szerint alakult....

A Dave Not Coming Back a veszteség és a gyász története, amelyben az ego és az önzetlenség, az elbizakodottság és az önuralom, a kockázatvállalás és a spiritualitás kéz a kézben járnak. Paradox döntések láncolata, amelyek végül tragédiához vezettek amelyet nem lehetett előre látni.

 A teljes film

Írta és rendezte: Jonah Malak
Producerek: Audrey-Ann Dupuis Pierre, John Malak
Szereplők: Don Shirley, David Shaw, Ann Shaw, Gordon Hiles
Időtartam: 94 perc

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk


NEUFELD Neufeld2024.03.31 14:45
10,2Cº