BÚVÁRORVOSI VIZSGÁLAT
rekreációs búvárok részére

A búvárorvosi vizsgálat célja a jelöltek szabadidős búvárkodásra való egyészségügyi alkalmasságának vizsgálata, a búvárbalesetek, egészségkárosodások megelőzése, tájékoztatás.
Amennyiben a jelölt valamilyen krónikus betegségben szenved, a vizsgálat célja, hogy olyan útmutatást adjunk, melynek segítségével minimalizálható a búvárbalesetek, illetve egészségkárosodás előfordulása.

A vizsgálat tartalma

  • részletes kórelőzmény felvétele kérdőív felhasználásával
  • teljeskörű fizikális vizsgálat
  • dobhártya vizsgálata
  • szükség esetén vér, vizelet vizsgálat
  • EKG
  • testtömeg mérése, BMI
  • neurológiai vizsgálat
  • tüdővizsgálat (koronavírus fertőzésen átesetteknek az alkalmas minősítés kiállításához kötelező a mellkasröntgen illetve teszttel nem igazolt, de tünetek alapján valószínűsített fertőzés esetén is)

A korlátozások nélkül merülők számára a vizsgálat eredményéről igazoló orvosi bélyegző+aláírás kerül a merülési napló megfelelő részére.

A korlátozással merülők számára 2 db A4-es dokumentum kerül kiadásra:

  • a krónikus betegséghez tartozó merülési protokoll
  • a korlátozásokat tartalmazó alkalmassági igazolás

A búvárorvosi vizsgálat díja: 15.000 Ft

dr. Németh Ágnes
Mobil: +36 20 217-92-62
E-mail: medneagi@gmail.com

Rendelő címe: Sopron, Győri u.10/B

A vizsgálat előzetes időpont egyeztetést követően történik!

"MBSZ merülési szabályzat, 3.3 pont....
A búvárképzésben résztvevő személynek, a merülést végző búvárnak, valamint a búvároktatónak rendelkeznie kell, egy évnél (18 éves kor alatt fél évnél) nem régebbi, alkalmasságáról szóló orvosi igazolással. Szülő vagy gondviselő belegyezés 18 éveskor alatt szükséges...."

Kiegészítés, pontosítás a törvényi háttérrel kapcsolatban: a szabadidős búvárok egészségi alkalmasságának véleményezését a 215/2004.(VII.13.) Korm.rend.bekezdése alapján sportorvos, iskolaorvos, háziorvos végezheti. A Háziorvostani Szakmai Kollégium és Országos Alapellátási Intézet állásfoglalása alapján a búvárorvosi tevékenység speciális dokumentált szakmai képzettséget, jártasságot igényel melyet pl. posztgarduális képzésen lehet megszerezni.
Röviden tehát a búvárkodáshoz elég a fent felsorolt orvosoktól is beszerezni az igazolást, azonban már az alapfokú tanfolyamon is felhívják a figyelmet a felelős hozzáállásra és arra, hogy ne csak igazolást szerezz, hanem valóban alkalmas legyél a búvárkodásra.

A búvárorvosi vizsgálat célja tehát minden olyan körülmény feltárása, ami a búvárt nagy valószínűséggel ki teheti veszélyeknek, legyenek ezek előző betegségek, műtétek vagy jelenleg is fennálló állapotok, akár csak ideiglenes gyógyszerszedés, vagy nem gyógyszeres kezelések.
Továbbá bizonyos krónikus betegségek esetében a búvárorvos továbbra is kiadhatja az igazolást bizonyos korlátozásokkal és tájékoztatva a búvárt az ebben az esetben alkalmazandó merülési protokolokról.

Útmutató és formanyomtatvány letöltés

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :) (Translated by Google) Everything is super, waiting for the resume :)
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Beáta Kremser
Remek élmény :) (Translated by Google) Great experience :)
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :) (Translated by Google) Reliable education, super experiences, good mood.I'm getting ...