BÚVÁR BLOG

Bár nincsen tengerünk, mégis világszerte elismertek a magyar búvárok

Bár nincsen tengerünk, mégis világszerte elismertek a magyar búvárok

Miközben a Balaton a legnagyobb tavunk, van egy több tízezres közösség Magyarországon, amelynek a víz alatti világ ennél nagyobb mélységet jelent.

A búvársportok és a hazai szakszövetség tevékenysége túlmutat az uszodák és a sportági búvárkodás világán, ráadásul világszinten is elismerik a magyar szaktudást. Papp Gábort 2020 júniusában választották meg a Magyar Búvár Szakszövetség élére, az azóta eltelt másfél évben pedig a nemzetközi szervezet, a CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques – Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége) elnökségébe is beválasztották. A magyar búvárkodás hagyományairól, célokról és nemzetközi megítéléséről beszélgettünk vele.

Milyen tervek jártak a fejében, amikor 2020-ban megválasztották a Magyar Búvár Szakszövetség elnökének?

Azt gondoltam, ha csinálunk valamit, akkor csináljuk nagyban. Látszott, miben kell fejlődni, létszámnövelésre, népszerűsítésre volt szükség. A versenyzői létszámunk ezres nagyságrendű, a szabadidős búvárok száma ötven-hatvanezer körül mozog, de valószínűleg sokkal többen vannak, hiszen népszerű szabadidősport, ám több szervezet is oktat búvárokat világszerte, így jelenleg még nincs integrált adatbázis. Sajnos olimpiai szakágunk egyelőre nincs, de a legeredményesebb magyar sportág a világjátékok programján az uszonyos úszás, és a többi szakágunk is sikeres, szállítjuk a jó helyezéseket.

Elnöki ciklusának eddigi időszaka a pandémia árnyékában telt. Mit lehetett kihozni ebből a helyzetből?

Büszke vagyok a sportolóinkra, akik a koronavírus okozta nehézségek ellenére is nagyon jól teljesítettek. Uszonyos úszóink minden eseményről aranyérmeket hoztak a felnőtt- és utánpótlás-korosztályban is, a tájékozódási búvárúszók is több aranyérmet, dobogós helyet szereztek az Európa-bajnokságon, illetve a fotós világbajnokságon most először született magyar első helyezés. Az apnea, vagyis a szabadtüdős merülés régi-új családtag, és bár nem a CMAS versenyrendszerében, de ebben a szakágban is sikerült világbajnoki aranyérmet szereznie magyar versenyzőnek, ráadásul ismét volt nyílt apnea országos bajnokságunk, amelyre a környékbeli országok elitversenyzői is ellátogattak, a nőknél világcsúcs született. A csapatsportágakban sajnos töröltek minden eseményt, de ezekkel is vannak terveink. Annak ellenére elismerik a magyar búvárokat nemzetközileg, hogy tengerünk sincs, ráadásul nemcsak a versenysportban nyújtott teljesítményünket, hanem a technikai és tudományos vonalon elért eredményeinket is.

Hazai megválasztása után hamar elkezdett azon dolgozni, hogy a Nemzetközi Búvárszövetség elnökségébe is bekerüljön, ami sikerült is. Mi motiválta?

Nagy presztízsű, jelentős hagyományokkal rendelkező világszervezetről van szó, amelynek küldetése jóval tágabb a versenysport fejlesztésénél és a búvárminősítések kiadásánál.

1958-ban Jacques-Yves Cousteau kezdeményezte a CMAS megalapítását a föld vízvilágának felfedezésére, megmentésére, a vizek megtisztítására, tehát van egy nagyon erős természetvédelmi vonal is, amely a klímaváltozással egyre nagyobb hangsúlyt kap a nagyvilágban.

A Magyar Búvár Szakszövetség szempontjából lényeges, hogy a világszövetség elnökségében dolgozhatok és képviselhetem a hazai érdekeket, de ezen túlmenően is sok a teendő, nemes célokat lehet kitűzni, hiszen a sport, a technikai búvárkodás és a tudomány területén is van hova fejlődni.

Mi a feladata a nemzetközi vezetőség tagjaként?

Marketing-kommunikációs szakemberként ezen a területen tudok leginkább hozzátenni a CMAS munkájához, és friss, innovatív szemléletet, digitális módszereket hozni, hiszen ebből a szempontból lemaradásban van a szervezet. Az alapértékek, a víz mint megtartó közeg, a természet és ember harmonikus létezése, az ehhez kapcsolódó sportérték, tudományos és technikai háttér, a fenntarthatóság ma is megállja a helyét. Ezeket kell mindenki számára értelmezhető módon megfogalmazni, mert az évek során túlságosan természetesek, maguktól értetődőek, elkoptatottak lettek a búvárközösségben is. Az alapítás óta eltelt hatvankét év, ezalatt ment minden a maga útján, az alapértékeket viszont nem gondolták újra, már nem feltétlen harmonizálnak az aktuális kor kihívásaival.

Miben tudja segíteni a Magyar Búvár Szakszövetséget a CMAS elnökségi tagjaként, hogy céljait elérje?

Abban például, hogy minél több búváreseményt hozzunk Magyarországra. Nem feltétlenül csak sportversenyeket, hanem más, búvárkodáshoz kötődő rendezvényeket is, amelyekkel népszerűsíthetjük a búvárkodást. Jó lenne az is, ha minél több magyar szakember, kutató venne részt különböző expedíciók előkészítésében, lebonyolításában. A technikai vonal is fontos, szeretném, ha minél többen tennének búvárvizsgát, és a magyar búvárok minél magasabb minősítéssel rendelkeznének, ezáltal lehetőséget kapnának a világ búvárterületeinek felfedezésére. Hiszem, hogy a magyar búvárok leleményessége a mérnöki munka terén is exportálható, és hatékonyan segíthetik a felfedezéseket, expedíciókat.

Mire koncentrál most leginkább a hazai szövetség?

A sportágfejlesztésre és az utánpótlás-nevelésre. Szeretnénk, ha minél többen elkezdenének búvárkodni, versenyeznének, átjönnének más sportágakból. Minden szakágunk fel tudja szívni a víz alatti sportok iránt érdeklődőket. Ezek különlegességét az eszközös úszás adja, hiszen uszonyt, pipát és légzőkészület is használunk.

Úszni tudni kell, és a mindennapi életben sem baj, ha ezeket is tudjuk hozzá használni, hiszen így sokkal biztonságosabb a nyílt vízben tartózkodni.

forrás: csupasport.hu
fotók: Magyar Búvár Szakszövetség

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Beáta Kremser
Remek élmény :) (Translated by Google) Great experience :)
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen! (Translated by Google) Great education, hard invigilator :-) but well ...
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom! (Translated by Google) ...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld (Translated by Google) I felt very well! The following is Neufeld
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;) (Translated by Google) I think super place;)
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.