BÚVÁR BLOG

Merülés COVID-19 oltás után

Merülés COVID-19 oltás után

A DAN Europe által megjelentetett ajánlások olyan búvárok számára akik COVID-19 oltást kaptak.

Az itt lévő magyar szöveg az eredeti angol nyelvű szöveg Google fordítóval fordított változatát tartalmazza. Az eredeti nagol nyelvű szöveghez, kérjük kattints a lap alján lévő forrás megjelölésre.


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által benyújtott dokumentációban, az oltóanyag értékelési folyamatának részeként, az Európában engedélyezett vakcinák tekintetében megállapították, hogy a vakcinázást követően néhány mellékhatás is kialakulhat.

Ezek a mellékhatások általában enyhék és általában bármilyen típusú oltásnál általánosak, pl. Fejfájás, enyhe láz, hányinger, fájdalom az injekció beadásának helyén, szédülés, gyomor-bélrendszeri rendellenességek, nyirokcsomó-daganatok, tromboembóliás események stb. az oltást követő 12 és 48 óra között, és egyes esetekben a tünetek akár 7 napig is elhúzódhatnak. A súlyos mellékhatások, mint például az anafilaxia, szerencsére rendkívül ritkák, és többnyire többszörösen allergiás személyeknél figyelték meg őket; hajlamosak azonnal megjelenni, az oltást követő első 30 percben. A mellékhatásokról a vakcina második adagját követően is gyakrabban számoltak be.

Bár az eddig jelentett mellékhatások túlnyomó többsége enyhe, és semmilyen módon nem kérdőjelezi meg a jóváhagyott vakcinák biztonságosságát, tovább fokozhatják őket olyan merülési körülmények, mint a merülés, a nyomás és a hipoxiás / hiperoxikus környezet. Továbbá lehetséges, hogy a COVID-19 oltás egyes immunológiai hatásai átmenetileg befolyásolhatják a búvárkodásból eredő betegségek kockázatát. A dekompressziós betegséggel (DCI) összefüggő tünetek anekdotikus esetei az eseménytelen merülés után a DCI biztonságos tartományában aggodalmat okoztak a búvár közösségekben.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre bizonyítékok a búvárkodás körülményeinek a mellékhatások súlyosságára gyakorolt ​​hatásáról, valamint a búvárok teljesítményére gyakorolt ​​hatásról a búvárkodás biztonsága tekintetében. Figyelembe véve, hogy ezek az oltások új farmakológiai termékek, és annak biztosítása érdekében, hogy a fent leírt mellékhatások ne akadályozzák a biztonsággal kapcsolatos feladatok elvégzését, felhívjuk a búvárközösség figyelmét a WHO, EMA és ECDC a COVID-19 oltással kapcsolatban (lásd a hivatkozásokat), és a következő konkrét ajánlásokat fűzi a búvárokhoz:

  1. Tekintettel a COVID-19 járvány mielőbbi visszaszorításának vagy befejezésének szükségességére, és mivel ezen a ponton a széles körű oltás tűnik az egyetlen módja ennek, valaha is elérhető, ezért nagyon ajánlott, hogy minden személy megkapja a COVID-19 vakcina , amint a vakcinák elérhetővé válnak, a nemzeti COVID-19 vakcina bevezetési tervével összhangban.
  2. A búvároknak figyelembe kell venniük a legalább 7 napos várakozási időt a COVID-19 vakcina minden egyes adagját követően, mielőtt sűrített gázú vagy lélegzetvisszafojtott merülési tevékenységet folytatnának.
  3. Javasoljuk, hogy ezt az intervallumot 14 napra hosszabbítsa meg a búvárok számára

a. Akiknek az oltás után 48 óránál tovább fennálló mellékhatásai voltak

b. Olyan személyes egészségügyi kockázati tényezőkkel, mint például, de nem kizárólag:

- Túlzott testtömeg
- Krónikus metabolikus betegség (beleértve a cukorbetegséget)
- Dohányzó
- Olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek növelhetik a tromboembóliás események kockázatát (beleértve az orális fogamzásgátlókat is)
- Vagy a fentiek bármelyik kombinációja

c. Akik olyan merüléseket akarnak végrehajtani, amelyek speciális technikai képességeket igényelnek, vagy amelyek meghaladják a dekompresszió nélküli szabadidős búvárkodás határait (technikai merülés, mély dekompressziós merülés)

  1. A búvároknak javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal abban az esetben, ha a COVID-19 oltás mellékhatásai az oltást követően 48 óránál tovább fennállnak .
  2. Abban az esetben, ha a COVID-19 oltást követő 7 napos időszakban végrehajtott látszólag alacsony kockázatú merülések után bármilyen, esetleg a búvárbetegséghez kapcsolódó tünet megjelenik, tanácsos konzultálni egy búvárorvosi szakemberrel . Javasoljuk, hogy minden búvár, helyi búvárszövetség és tudományos társaság jelentse az ilyen eseményeket a DAN Europe Medical divíziójának a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
  3. Mivel a COVID-19 vakcinázás nem véd teljes mértékben a SARS-CoV2 vírus más személyek felé történő átvitelének lehetőségével szemben , minden búvárnak továbbra is be kell tartania a védőintézkedéseket (távolság, maszk, higiénia), oltva vagy sem.

  

A Divers Alert Network (DAN) Europe eredeti írása

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld (Translated by Google) I felt very well! The following is Neufeld
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény... (Translated by Google) Border ...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen! (Translated by Google) Great education, hard invigilator :-) but well ...
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :) (Translated by Google) Reliable education, super experiences, good mood.I'm getting ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;) (Translated by Google) I think super place;)
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉 (Translated by ...
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :) (Translated by Google) Super diving team! Very helpful and pros :)
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...