BÚVÁR BLOG

Búvár zászlók

Miért van két különböző búvár zászló?

A Nemzetközi Tengerészeti Navigációs Jelkód (IMNSC) rendszer a hajók közötti, valamint a hajók és kikötők közötti kommunikáció küldésére szolgál.

Ez a kód különböző formájú és színű zászlók sorozatából áll, amelyek mindegyike a nemzetközi ábécé egy-egy betűjét képviseli, valamint 1-től 0-ig terjedő számjegyekből áll. A betűk és számok jelentésén túl minden zászlóhoz egyedi jelentés is társul

Amikor az ABC első betűje látható egy hajón, az „Alfa” szó jelentése a következő: „Búvár a vízben” - tartson tőlem biztonságos távolságot és haladjon lassan." 1961-ben a Kormányközi Tengerészeti Konzultatív Szervezet (IMCO) a Nemzetközi Jelzési Kódex felülvizsgálata során jóváhagyta az „Alfa” zászlót (kék fehér), amely a víz alatti búvárkodási tevékenységet jelenti.

Mivel azonban a búvárkodás népszerűvé vált és kikerült a szigorúan katonai tevékenységek alól ezért az IMCO szeretett volna létrehozni egy globális szimbólumot, amelyet minden tengerész elismer és használ.

Denzel James Dockery, az amerikai haditengerészet búvára az 1950-es évek végén úgy döntött, hogy kifejleszt egy zászlót, amely a búvárok jelenlétét jelezné a vízben egy hajó közelében. Ennek érdekében a „Bravo” zászlót használta, amely a „B” betűt jelöli a jelzések nemzetközi kódjában, és önmagában felemelve azt jelzi, hogy „veszélyes tárgyakat rakodok vagy szállítok”, főleg robbanóanyagokat. Dockery úgy érvelt, hogy a Bravóra emlékeztető zászló elriasztja a hajókat attól, hogy megközelítsék a területet ahol búvárok tevékenykednak. Dockery megkérte feleségét, Ruthot, hogy hímezzen egy fehér csíkot az új búvárzászlóra, hogy megkülönböztesse Bravótól. Azonban a terv nem vált be, mert a vízszintes fehér csík miatt ez az osztrák lobogóra hasonlított, és hogy elkerülje a félreértéseket (egy olyan országgal, amelynek egyébként nincs tengerpartja). Úgy döntöttek, hogy a csíkot függőlegesre állítják, mint az amerikai haditengerészet 7-es számú jelzésénél, de a félreértés elkerülése érdekében törölték ezt a második tervet is. Végül Dockery és felesége úgy döntöttek, hogy a fehér csíkot átlósan helyezik el, és ez volt a nyertes terv. Dockery elkezdte népszerűsíteni a zászlóját. 1956-ban Ted Nixon az amerikai Divers cég munkatársa vásárolt tőle egy csomó zászlót és elkezdte terjeszteni őket az egész országban.

Denzel J. Dockery megpróbálta hivatalosan elismertetni a zászlót Michiganben (születési államában), majd később az Egyesült Államok többi szövetségi államában. Dockerynek és Parkernek azonban először egy perrel kellett szembenéznie. Egy belmonti búvárbolt tulajdonosával, aki szabadalmaztatni akarta a zászlót és fizettetni akart a gyártásáért és használatáért. A bíróság kimondta, hogy a zászló közhasznú, nem használható fel haszonszerzésre.

Emiatt az 1960-as évek elején két zászló jelent meg, amelyek jelentése megegyezik. Az Alpha zászló és a módosított Dockery Bravo zászló.
Az Alpha zászlót a Nemzetközi Jelzési Kódex is hivatalosan elismeri, ám mára már mind a két zászló használata elterjedt és gyakorlatban minden hajós ismeri mind a két zászló jelentését.

forrás: thescubanews.com

International Code of Signals wikipédia

Búvárzászló történet a wikipédián

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld (Translated by Google) I felt very well! The following is Neufeld
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény... (Translated by Google) Border ...
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Beáta Kremser
Remek élmény :) (Translated by Google) Great experience :)
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...