A Horvátország déli részén a Pelješac-félszigeten illetve Dubrovnik környékén járva rengeteg családi tulajdonban lévő szőlőültetvénnyel, bájos régi falvakkal és sziklás strandokkal találkozhatunk.
A körzet a kagylóiról, osztrigáiról és halairól ismert de vannak azért még felfedezésre váró érdekességek.
A Ston és Orebić között elhelyezkedő Drače városában rejtőzik az ország első olyan pincészeret mely egy borkülönlegességét a víz alatt tárolja és érleli. Az Edivo Vina borászat víz alatti pincéinek megmerülése egyedülálló élmény, mely a Navis Mysteriumot nevű bort mutatja be, amelyet egy elsüllyedt hajóban tartanak a Žuljana közelében. A közel 5000 üveg bor három hónapos földi tárolás után agyag amfórákba töltik és víz alatt egy-két évig tárolják. Az összes palackot gondosan lezárják egyéb védőrétegekkel is, hogy megakadályozzák a sós víz és a bor szivárgását. Az amphorákat ezután zárható ketrecekbe teszik és úgy süllyesztik el, ezzel megakadályozva, hogy hivatlan búvárok dézsmálják meg a készletet :))))
Forrás: Forbes
Eredeti cikk: https://www.forbes.com/sites/jimdobson/2020/06/22/the-underwater-wine-cellars-of-croatia-beneath-the-adriatic-sea/#470d18143cf7